Tríptic de la casa Bofarull_2014

* Tríptic casa Bofarull dins el marc del pavelló de la 14 edició de la Biennale d’Architettura di Venezia Eventi Collaterali juny-novembre 2014, Grafting Architecture, comissariada per Josep Torrents i Alegre, Guillem Carabí Bescós i Jordi Ribas Boldú. En itinerància al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats juny-agost 2015. Disseny del moble tríptic: Guillem Carabí Bescós

Tríptic. Fotografía: Paty Nuñez Agency

Tríptic casa Bofarull al pavelló català 14 Biennale di Architettura di Venezia. Fotografía: Paty Nuñez Agency

Inauguració pavelló català 14 edició Biennale Architettura di Venezia

Inauguració pavelló català 14 edició Biennale Architettura di Venezia. Fotografia: Paty Nuñez Agency

   Primer pas per presentar l’arquitectura de la casa Bofarull: establir una exposició dels fets. No es tracta de construir una ofegadora cronologia que arreli el projecte en un punt del passat, sinó de puntuar aquells moments del procés del projecte que permeti orientar-nos en l’aïllament necessari per deslliurar l’obra de qualsevol tendència o moviment cultural.
Un segon conjunt de plànols corresponent als dos plecs oficials que Jujol lliura a les germanes Bofarull deixa constància de la cura i cerimònia amb que Jujol acompanya la informació documental de la reforma de la casa: unes carpetes de cartró vulgar, enquadernades amb unes peces metàl·liques triangulars, i retolades amb una cal·ligrafia de referències gòtiques a la portada que atorguen, al dibuix, un protagonisme evident a l’escut de la família Bofarull. Jujol titula la portada del primer grup de cinc dibuixos «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Estat antich fins á 1913. Obres del s. XVIII. V dibuixos». Un segon grup, separat del primer ordena, igualment en cinc làmines més la portada, «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Obres de reforma de 1913 a 1914. V dibuixos».
   Altres dibuixos completen la mostra. Es tracta d’un conjunt de croquis, de formats diversos, de temàtiques variades, bona part dels quals sense datar, que il·lustren el procés erràtic i fragmentari de les obres de la reforma de la casa Bofarull. Caràcter fragmentari només en aparença, que sembla sempre impulsat des d’una mateixa voluntat: la d’establir una relació franca, sense enganys ni confusions, entre l’obra i l’espectador. Una arquitectura narrativa que opera per associacions directes i que fa, del seu procedir nerviós, inesgotable, sempre en moviment, sempre a l’espera d’afegir un nou gest, la gènesi de la seva capacitat comunicativa. añadir un nuevo gesto, la génesis de su

Situació i subjeccions

Situació i subjeccions

Muntatge imatges

Muntatge imatges

 

   Primer paso para presentar la arquitectura de casa Bofarull: establecer una exposición de los hechos. No consiste en construir una agobiante cronología que ancle el proyecto en un punto del pasado sino de puntuar aquellos momentos del proceso de proyecto que permita orientarnos con el aislamiento necesario para aligerar la obra de cualquier tendencia o movimiento cultural. 
  Un segundo conjunto de planos correspondiente a los dos pliegos oficiales que Jujol entrega a las hermanas Bofarull deja constancia del cuidado y ceremonia con los que Jujol acompaña la información documental de la reforma de la casa: unas carpetas de cartón corriente, encuadernadas con unas piezas metálicas triangulares, y rotuladas con una caligrafía de referencias góticas en la portada que otorgan, al dibujo, un protagonismo evidente al escudo de la familia Bofarull. Jujol titula la portada del primer grupo de cinco dibujos «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Estat antich fins á 1913. Obres del s. XVIII. V dibuixos». Un segundo grupo, separado del primero ordena, igualmente en cinco láminas más la portada, «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Obres de reforma de 1913 a 1914. V dibuixos».
   Otros dibujos completan la exposición. Se trata de un conjunto de croquis, de diversos formatos, de temáticas varias, la mayoría de los cuales sin fechar, que ilustran el proceso errático y fragmentario de las obras de la reforma de casa Bofarull. Carácter fragmentario sólo en apariencia, que parece siempre impulsado desde una misma voluntad: establecer una relación franca, sin engaños ni confusiones, entre la obra y el espectador. Una arquitectura narrativa que trabaja por asociaciones directas y que hace, de su nervioso proceder, inagotable, siempre en movimiento, siempre a la espera de añadir un nuevo gesto, la génesis de su capacidad comunicativa.  

Especejament

Especejament

Detalls ferreria

Detalls ferreria

Tríptic casa Bofarull al Centre d'Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Tríptic casa Bofarull al Centre d’Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Tríptic casa Bofarull al Centre d'Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Tríptic casa Bofarull al Centre d’Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Josep Torrents, Jordi Boldú i Guillem Carabí. Centre d'Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Grafting Architecture/Arquitectures empeltades: Josep Torrents, Guillem Carabí i Jordi Boldú. Centre d’Art Contemporani Fabra&Coats. Fotografia: Pep Herrero

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s